1. Du er her:
  2. BliEnVinkjenner.no
  3. Ordliste

Ordliste

A–G

Aggressiv
Det motsatte av bløt og myk. Sies om ung vin eller vin som ikke er så avrundet som den kan bli.
Animalsk
Smaksrik, kraftig vin - ofte med pikant smak som minner om kjøtt.
Aroma
For den del av vinens duft som kommer direkte fra druen. Synonymt med bouquet.
Aromatisk
Mye duft, ofte fra krydrede eller blomsterpregede druer; Sauvignon Blanc, Gewürztraminer.
Astringent
Fysisk følelse som tanninoverskuddet etterlater i munnhulen.
Avslutning
Inntrykket vinen gir på slutten av smaksprosessen.
Balanse
Forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tannin, alkohol og sødme.
Bløt
Vin med lite tanniner.
Bouquet
Duft fra gjæring og flaskemodning.
Daff
For lite syre.
Delikat
Løslig begrep for lette viner uten mye smak, men som er velbalansert.
Edel
Adjektiv som brukes for å beskrive en drue som produserer «store» viner: Cabernet Sauvignon, Chardonnay.
Edelråte (Botrytis Cinerea)
Råte som angriper druer, konsentrerer sødmen med god og noen ganger vidunderlig effekt.
Eik - (Vanilin - vanilje)
Alle viner - hvite og røde - som har gjæret eller vært lagret på eikefat (eller ved bruk av eikespon).
Elegant
Selvforklarende - benyttes ofte.
Enkel
Sunn, drikkelig vin som ikke bemerker seg spesielt.
Ettersmak
Kun de(n) aroma(ene) som sitter igjen i munnen etter at vinen er svelget.
Fast
Tanninrik og/eller syrerik.
Fersk
Tiltalende, frisk ung vin.
Fet
Fyldig med høyt glyserininnhold - kan være søt.
Finesse
Flyktige, vanskelig beskrivbare egenskaper som skiller en vin fra andre.
Flat
Kjedelig smak, ofte uten tilstrekkelig syre, eller når musserende vin har mistet kullsyren.
Flintaktig
Ofte brukt om frisk vin med mineraler. Sauvignon Blanc kalles ofte flintaktig.
Fløyelsbløt
Beskrivelse av tekstur eller munnfølelse, vanligvis vin med mye glyserol, men ikke så mye tanniner.
Frisk
Positivt uttrykk for en hvitvin med forfriskende syreinnhold.
Fruktighet
Meget viktig bestanddel i vin, spesielt ung vin. Kommer fra druene.
Fylde
Vin med struktur og smak og viktig angivelse av vinens vekt som bestemmes av alkoholstyrke.
Gjennomtrengende
Intens aroma og smak.
Glycerol
Fargeløst, søtlig stoff som kan gi inntrykk av fylde i vinen.
Grov
Kantet og primititiv - uinteressant vin.
Grønn
Ung, umoden - kan utvikle seg, eller druen kan ganske enkelt ha vært umoden.

H–Ro

Hard
For mye tannin og syre - kan være spørsmål om ungdom og tid til utvikling.
Hul
Vin som har en god del alkohol, men ikke nok frukt til å gi tilstrekkleig smak og vekt i munnen.
Hurtigutviklet
Mer moden enn forventet.
Jordaktig
Jordlig, grus- og mineralpreget duft som om den kommer direkte fra jordbunnen. Finnes i Graves-viner.
Karbondioksid-maserasjon
Produksjonsmetode for rødvin ved gjæring av uknuste druer. Gir fruktige, tanninfattige viner.
Kjøttfull
Fyldige viner med kraftig rund smak - særlig rødvin. Ofte når tanninet begynner å vike for frukten.
Klissen
For søt i forhold til syreinnhold.
Kokt
Høyt alkoholinnhold uten balanse - som regel viner fra varme klimasoner.
Kompleks
Mange ulike, fint tilpassede aromaer som gjør vinen interessant.
Kort
Vin uten lengde og smak.
Krydret
Gewürztraminer har en eksotisk floral eller litchi-type krydder. Merlot har fruktig krydderpreg.
Lang
Vin med smak som sitter lenge i munnhulen - positiv og god vin.
Lett
Motsetning til fylde. Ikke nedsettende for viner som skal være delikate - unge hvite og røde.
Livlig
En vin stappfull av frukt og smak, ofte med en svak prikking av karbondioksid, kan være tilsiktet.
Lukket
Ung vin som avgir lite duft, antageligvis på grunn av modningsstadiet.
Maderisert
Noen ganger brukt i stedet for oksidert.
Mager
Tynn, mangler bredde i smaksinntrykket, mangler frukt men ikke syre.
Marmeladeaktig
Mer marmelade og syltetøy enn frisk frukt - ofte vin fra varmere klima.
Mineralsk
Spesiell tørrhet som vanligvis knyttes til høyt syreinnhold. Chablis og Riesling fra Alsace. Kvalitet.
Most
Blanding av druesaft og fruktkjøtt som gjæres til vin.
Munnfølelse
Fysisk inntrykk av vin i munnen, vinens tekstur, påvirket av både tannin og fylde.
Nese
Nesen til en vin er dens bouquet eller aroma, avhengig av modenhet. Du lukter aromastoffer.
Nøytral
Nesten uten aroma og smak - vanlig blant rimelige hvitviner.
Oljeaktig
Enkelte druer bl.a. Gewürztraminer og Viognier, har et oljeaktig preg i munnen.
Parfymert
Rikt duftende aromastoffer. Brukes om hvitviner.
Passé
Overlagret.
Petillant
Svakt musserende, det samme som spritzig.
Prikkende
Prikkende, det samme som spritzig.
Restsødme
Sukkermengden som er igjen i vinen etter at gjæringen er avsluttet.
Rik
Sødmefylt og fyldig, men ikke nødvendigvis søt.
Robust
Kraftig, litt bastant - vanligvis om rødvin.

Ru–V

Rund
God fylde, ingen skarpe kanter - drikkemoden.
Røkt
Karakteristisk for mange hvitviner fra Alsace.
Grov vin av dårlig kvalitet.
Silkemyk
Bløt struktur - høy kvalitet.
Skarp
Spiss, syrlig smak som kanskje blir rundere med tiden.
Smidig
Rund og bløt.
Snerpende
Munntørrende, tanniner, tørker ut munnen.
Solid
Nok substans, solid.
Spritzig
Prikker på tungen - skyldes CO2 i unge, lette hvitviner.
Stikkende
Eddiksur.
Stilk-preget
Bitter aroma og smak av drueklasens stilker.
Stille vin
Motsatte av musserende vin.
Streng
Forholdsvis besk og avvisende, kanskje fordi vinen ennå er ung.
Stum
Veldig liten nese, vanlig i god, ungdommelig vin.
Stålaktig
Løslig begrep for i hovedsak hvitviner som Sauvignon Blanc og Chardonnay fra kjølig klima. Mye syre.
Sur
Skarp syre - på vei mot eddik.
Svovelaktig
Vin med overskudd av desinfiserende svoveldioksid SO2. Lukter som nytent fyrstikk, kan luftes bort.
Tannin
Druenes eget konserveringsmiddel. Kommer fra skall, stilker og kjerner (samt trefat). Snerpende.
Tett
Kompakt farge og/eller tettpakket smak - vanligvis positivt.
Treaktig
Duft av gamle, skitne eikefat i stedet for nye.
Tung
Fyldig og alkoholsterk - brukes vanligvis for å angi dårlig balanse, men ikke for sterkviners del.
Tynn
Mangler smak, fylde og kropp.
Tårer
Fargeløse strømmer som henger igjen på innsiden av glasset etter relativt alkholsterk vin.
Urteaktig
Minner om gress, urter og blader.
Uttørret
Vin som er passé fordi fruktsmaken er svunnet hen.
Vandig
Tynn og veik vin.
Vegetal
Smaker mer kål enn urter.
Vekt
Alle viner har vekt, det er mål på hvor mye fylde vinen har.
Vertikal smaking
Sammenligne smaking av ulike årganger av samme opphav.
Viltaktig
Viner som dufter mye på en moden animalsk måte, nordlige Rhône (Hermitage), Shiraz.
Vitis Vinifera
Den europeiske vinstokkfamilien, hvis druer er spesielt egnet til vin, i motsetning til de fleste andre.
Volatil
Noe som er volatilt fordamper lett og avgir masse flyktige stoffer.

Tips en venn

Vi støtter VISA og MasterCardVinmonopolet – leverandør av viner

© Alt innhold er beskyttet av norsk opphavsrett. Bilder © Cephas.
BliEnVinkjenner.no er en tjeneste fra In Vino Veritas. Design og utvikling av Eliksir.

In Vino VeritasEliksir